«Заштиту персијског леопарда већ годинама пропагира Путин. Нисам могао да не интервенишем»

 

leopard-putin

 

Одборник владајућих пољских конзервативаца из Познања Михал Гжеш оптужио је Зоолошки врт у том граду да је руски агент и да спроводи стратегију стране силе, Русије, јер планира да се укључи у међународне пројекте спашавања угрожених персијских леопарда од истребљења.

 

Гжеш је натерао ове седмице градске власти да се званично баве питањем да ли Зоо врт спроводи неку сумњиву стратегију руског председника Владимира Путина, јер и он годинама пропагира пројекте очувања тог угроженог леопарда Кавказа и Централне Азије.

 

«Заштиту персијског леопарда већ годинама пропагира Путин. Нисам могао да не интервенишем», објаснио је Гжеш пољској телевизији ТВН24 зашто је на дневни ред седнице градске скупштине стављено и питање да ли Зоолошки врт спроводи диктатуру стране силе.

 

 

Иако је најаву те тачке дневног реда пропратио смех, пошто је Гжеш познат пре свега као одборник који је пре седам година оптужио младог слона Нина да је геј и да са том својом сексуалном оријентацијом нема шта да тражи у Познању када слонице туче сурлом.

 

«Одборник Права и Правде и раније је имао чудне идеје јер је питао каква је сексуална оријентација слона у Зоо врту», подсетио је на аферу која је забавила не само Пољску већ и свет заменик градоначелника Томаш Левандовски.

 

 

Градске власти одговориле су забринутом одборнику да у случају леопарда свакако не мора да брине за њихову сексуалну оријентацију пошто ће од следеће године у нови павиљон довести парове, где ће се размножавати под будним оком научника а потомство ће враћати на слободу.

 

 

Медији су подсетили да је и слон Нино сам показао да су оптужбе Гжеша биле неосноване, јер је годину дана након афере почео да се удвара слоницама.

 

«Путинову пету колону», пар персијских леопарда има и Зоолошки врт у Плоцку.

 

Перијски леопард на списку је угрожених врста пошто је у природним стаништима на Кавказу, Анадолији, Туркменистану, северном Ирану и западном Авганистану остало, како се процењује највише 1.290 одраслих јединки.

 

Русија се посебно од 2014. године активно укључила у заштитне програме у жељи да обнови готово ишчезлу популацију тих леопарда на Кавказу.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;