Заменик министра одбране Русије Јуриј Борисов саопштио је да су поједини видови ласерског оружја већ уврштени у наоружање руске армије
Министарство одбране РФ жели борбене ласере који ће бити у стању да обарају авионе, сателите и балистичке ракете
РУСИЈА ради на авиону са ласерским оружјем нове генерације, саопштио је извор из њене војне индустрије.

 

„Ради се на новој генерацији ласерског система којима ће бити опремљени авиони“ — казао је тај извор државној новинској агенцији ТАСС.

 

По његовим речима, ради се о авиону познатом у доступним изворима под ознаком А-60. Медији су раније писали да се пројекат реализује у оквиру експериментално-конструкторских радова „Сокол-Ешелон“.

 

Покушаја да се направи летећи ласер било је још у совјетско време. Први примерак авиона А-60, који је направљен на бази Ил-76МД, винуо се у ваздух 1981. године. Пре неколико година медији су писали да је пројекат поново покренут.

 

На ваздушном ласеру су радиле и САД, међутим, крајем 2011. је обустављен програм у оквиру којег је направљен експериментални борбени авиона Boeing YAL-1.

 

Заменик министра одбране Русије Јуриј Борисов саопштио је 2. августа да су поједини видови ласерског оружја већ уврштени у наоружање руске армије.

 

 

У децембру 2014-те је тадашњи начелник руског Генералштаба Јуриј Балујевски открио да његова земља ради на ласерском оружју.

 

Американци су управо тада завршавали тестирање свог ласера намењеног ратним бродовима, а Русија се одлучила за „летеће ласере“ И од самог почетка их је наменила авионима А-60 који су адаптирана верзија транспортног Ил-76.

 

Раније је процурило да А-60 треба да добије ласер компаније „Химпромавтоматика“, а да на систему за навођење и управљање „паљбом“ ради концерн ПВО „Алмаз-Антеј“.

 

Према другим изворима, ласер чија се снага мери мегаватима произвела је „Астрофизика“, а конструисан је у оквирима познатог института „Курчатов“. Првобитно је био намењен космичкој станици „Скиф“.

 

Американци су свој сличан програм затворили 2011-те — због превеликих трошкова и смањивања војног буџета. Дотад су успели да моћан ласер поставе на експериментални борбени авион Boeing YAL-1 (на бази Boeing 747-400F) и да њиме покушају да обарају балистичке ракете.

 

Министарство одбране РФ жели борбене ласере који ће бити у стању да обарају авионе, сателите и балистичке ракете.

 

А-60 се сматра „летећом лабораторијом“ са ласером.

 

 

 

Тагови: