Да ли сте некад видели православни храм где постоје крстови и иконе, свештеник са породицом али нема збора? Не због тога што су се одрекли цркве у корист модерности него просто нема. Нема више…

 

На путу кроз Метохију (чак и име упућује на православну веру) пролазећи кроз безброј албанских села где ни слова нема на ћирилици стигли смо у Храм Светих Апостола Петра и Павла. Коначно после стотину километара страног и непријатељског-родно место!

 

Мали храм а поред њега кућа у којој живи свештеник (представио се као Небојша) са супругом и троје деце. С једне стране огромна џамија, с друге канцеларија «ветерана УЧК». Улаз у храм чува «косовска полиција».Приликом уласка у храм гласно се чује албанска музика. Она неретко допире и из оближњег кафеа.


Овде више нема српских породица. Православна црква је највећи подсетник да их је некад било.

 

«Једноставно ако не бисмо били овде ова би црква била запуштена или претворена у јавни тоалет или нешто друго. Тако једноставно сведочимо да смо некада били овде», каже свештеник

 

Поред црквене мисије он и његова породица принуђени су да се носе са свакодневним проблемима који су овде претворени у изазов. Најближа школа је 60 км у оба правца а за друге ствари се мора ићи у Косовску Митровицу која је 100 км у оба правца.

 

Више у причи свештеника за News Front Србија.

Тагови: ;