Турске власти саопштиле су данас да су осујетиле план за убиство заменика председника Странке правде и развоја (АКП) Мехдија Екера, коришћењем 650 кг експлозива, скривених на гробљу у близине његове породичне гробнице.

 

policija-turska

 

Експлозив је, како наводе власти у југоисточном граду Дијарбакиру, откривен на пет различитих места на гробљу у округу Бисмил, у близини места где почива Екерова мајка, преноси АФП.

 

Екер је данас планирао да оде на гробље током своје уобичајне годишње посете, како би одао пошту преминулим рођацима, уочи муслиманског верског празника Курбан-бајрам.

 

„Процена је да је атентат планиран током његове уобичајне посете гробљу током Курбан-бајрама”, тврди неименовани турски званичник.

 

 

Екер је за телевизију НТВ рекао да последњих 30 година одлази на гробље истакавши да је најмање 100 особа требало да му се придружи током данашње посете.

 

„Ово је био план за велики масакр. То није био покушај убиства једне особе. Поред мене, 100 људи је било мета”, сматра Екер и додаје да ће, упркос планираном нападу, посетити гробље.

 

 

Екер, који је бивши министар пољопривреде и један је од најистакнутијих припадника турске курдске мањине у АКП-у, недавно се вратио у Турску након што је са посланицима те земље боравио у посети Вашингтону како би извршио притисак за изручење муслиманског верског вође Фетулаха Гулена, којег турске власти окривљују за неуспели покушај војног пуча.

 

АФП истиче, позивајући се на извештаје и званичнике, да није прецизирано која група стоји иза завере.

 

Вилајет Дијарбакир често је мета напада Радничке партије Курдистана, подсећа француска агенција, преноси Танјуг.

 

 

 

 

Извор

Тагови: