Први пут на овогодишњем, тринаестом по реду Сајму пољопривреде, приређена је и изложба воћа и стоног грожђа у организацији Удружења «Шумадија воће» из села Чумић, иначе познатом по великим плантажама разног воћа, међу којим доминира шљива.

 

-izlozba-voca

 

Већина воћара из Чумића већ годинама своје производе извози највише у Русију, али је њихово воће присутно и на тржишту Немачке и других земаља.

 

Чумић због тога зову и село шљиве, мада на штандовима, у изложбеном простору «Шумадија сајма», има и јабука, грожђа и другог квалитетног воћа из овог дела Шумадије. Ову значајну изложбу финансијски је помогла и градска управа.

 

Произвођачи причају да је Сајам добра прилика да на једном месту прикажу репрезентативне плодове из свог краја, али и да се упознају са новитетима и савременим трендовима у пољопривредној производњи.

 

Горан Мијаиловић из Чумића није само велики произвођач, већ и прерађивач. Он је изградио погон за производњу воћних ракија, као и сушару. Таквом комбинацијом, каже, производња је исплативија и не мора да зависи од тренутне цене свежег воћа, што је основни проблем, многобројних воћара из овог краја.

 

«Ове године род је био одличан, али потражња је доста слаба, цена неповољна — каже Мијаиловић. — Зато сам продао тек пет одсто своје производње, и то је отишло за Русију. Већи део рода шљиве је у сушари. Ту је и боља зарада».

 

 

Он има двадесет хектара земље под воћем. Највише је шљиве, али има и засаде јабука, вишања, трешања. Од тог посла живи његова шесточлана породица. Овогодишњи род са његовог имања је око 500 тона воћа.

 

И други воћари из овог села, свако од десетак домаћинстава која су заједно и основала Удружење «Шумадија воће», имају између сто и три стотине тона воћа. Кажу да без обзира на варирање цена њихових производа, шире засаде и планирају да направе још јаче удружење.

 

 

 

ПРЕКО 200 ИЗЛАГАЧА

 

Овогодишњи Сајам пољопривреде, како кажу организатори, најпосећенији је од оснивања ове сајамске манифестације. Током четири дана Сајма, (до недеље 11. септембра) представиће се више од две стотине излагача-дистрибутера најновије пољопривредне механизације, прерађивача, произвођача из свих крајева Србије. Организована су и бројна стручна предавања.

 

 

Новости

Тагови: ; ; ; ; ;