Иран је данас поздравио руско-амерички споразум о прекиду ватре у Сирији и позвао на успостављање «надзорног механизма» како би се избегло да примирје «искористе терористи».

 

svet-teheran_620x0_620x0

 

«Иран поздравља договор о примирју у Сирији, али његов успех зависи од успостављања глобалног надзорног механизма за контролу граница, којим би се спречио долазак нових терориста и њихово наоружавање и финансирање», рекао је портпарол иранског Министарства спољних послова Бахрам Гасеми.

 

 

Он је додао да би хуманитарна помоћ требало да «без дискриминације» стиже у све делове Сирије, посебно у области «под контролом и опсадом терориста».

 

Реакција Ирана на споразум САД и Русије о прекиду ватре у Сирији уследила је дан након што га је прихватила и влада у Дамаску, чији је Иран главни регионални савезник.

 

Техеран, као и сиријска влада, сматра «терористима» побуњеничке групе и џихадистичке организације.

 

Споразумом постигнутим у петак увече, предвиђени су прекид непријатељстава у понедељак, обнављање преговора о политичким променама у Сирији и демилитаризација пута Кастело, донедавног правца снабдевања побуњеника.

 

Према тексту споразума, Вашингтон и Москва могу изводити заједничке операције против џихадиста, а САД ће од дела побуњеника који сарађују са Исламском државом тражити да од те сарадње одустану.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;