Француски председник Франсоа Оланд оценио је да је одговор САД на нападе изведене на америчком тлу 11. септембра 2001. године увећао је, а не отклонио, терористичку претњу, са последицима рата у Ираку које се данас осећају и у Француској престрављеној терором, оценио је данас, јавља АФП.

 

fransoa-oland-1

 

Франсоа Оланд је на Фејсбуку одао пошту жртвама терористичких напада изведених у САД пре тачно 15 година, поновивши наслов који је париски Монд објавио на насловној страни дан након напада у САД: «Да, тог данас смо сви били Американци».

 

Међутим, француски председник, чија се земља нашла на удару низа екстремистичких напада у протеклих годину и по дана, данас је и оштро критиковао одговор САД.

 

«Одговор који је америчка администрација пружила на ове нападе… далеко од тога да је искоренио ту претњу, већ ју је проширио на друге области, тј. на Ирак», написао је Оланд.

 

 

Оланд је додао да иако је Француска, посредством бившег председника Жака Ширака, исправно одбила да се придружи интервенцији у Ираку коју је осудила, «ипак била жртва последица хаоса који је настао».

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;