Педесеторо људи повређено је у најјачем од три земљотреса који су погодили Скопље, јавља портал «Плусинфо». Потрес изазвао панику међу становницима. На појединим зградама отпадали делови фасаде и појавиле су се пукотине на зидовима. Земљотрес се осетио и у Србији.

 

zemljotres-skoplje

 

Епицентар земљотреса, који се догодио у 15.10 часова, био је јачине пет степени Рихтерове скале, седам километара источно од Скопља, на дубини од око десет километара.

 

Од педесеторо повређених, 30 је претрпело ломове руку и ногу, као и расекотине, који су примљени на Клинику за хирургију болнице «Свети Наум Охридски», наводи портал zdravstvo24.mk.

 

Како су неки од пацијента рекли, повређени док су покушавали да побегну из својих домова током снажног земљотреса. Неки су пали на степенице, док је један повређени скочио са терасе са нижих спратова.

 

Један од двојице радника складишта, који су примљени у Ургенти центар скопског Клиничког центра, доживео је потрес мозга.

 

У селима у Скопској Црној Гори нема струје, док је на појединим стамбеним зградама у Скопљу причињена материјална штета.

Очевици наводе да су са појединих зграда отпадали делови фасаде, као и да су се појавиле пукотине на зидовима.

 

Хитна помоћ у главном граду Македоније имала је и велики број интервенција због узнемирених грађана, великог броја срчаних удара и последица узнемирености и страха.

 

Извештач Танјуга јавља да се потрес се осетио у Косовској Митровици, а медији јављају да се земљотрес осетио и у Нишу, Врању, Београду…

 

На сајту Републичког сеизмолошког завода Србије, да је земљотрес који је погодио регион Скопља имао јачину пет јединица Рихтерове скале, а интензитет у епицентру процењен је на VII степени Меркалијеве скале.

 

Наведено је да земљотреси оваквог интензитета могу изазвати умерена оштећења на објектима у епицентралној области.

 

Грађане Скопља су јутрос узнемирила два земљотреса, јачине од 3,9 и 2,8 степени Рихтерове скале, саопштила је македонска сеизмолошка служба.

 

Први, јачи потрес се догодио јутрос у 6,58 часова, а други, слабији, само минут касније, наводи се у саопштењу, а пренела је агенција МИА.

 

Стручњаци су оценили да је добро што је епицентар био на великој, дубини јер би у супротном земљотрес био разоран попут оног из 1963. године, када је погинуло више од хиљаду људи, а преко три хиљаде повређено. Уништено је између 75 и 80 одсто објеката у Скопљу. Између 120 и 200 хиљада грађана је остало без крова над главом.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;