Словачки премијер Роберт Фицо оценио је да у демократском свету постоји неосетљивост за питања безбедности и да Европска унија уместо да заједно са Русијом решава проблеме са тероризмом, Запад Русији уводи бесмислене санкције.

 

фицо

 

«Ми јесмо свесни да неки проблеми и теме не могу да се реше без сарадње САД и Русије. Да ли може да се реши Сирија без Русије? Не може. Иран? Уместо да тражимо пут да се приближимо, непрестано су на делу покушаји тражења непријатеља. Он је за све крив а сви остали су добри. Увели смо бесмислене санкције Русији», истакао је Фицо.

 

 

Фицо је упозорио да је Словачка због санкција упала у клопку и отворено каже да су бесмислене јер наносе штету и Русији и ЕУ, али да Словачка пошто је чланица Уније не жели да разбија њено јединство па само упозорава да су бесмислене и да јој се санкције не свиђају.

 

«Никада нећу уносити у словачко-руске односе некакву антипатију. Стало нам је до добрих односа. Поздравио бих када би прекинули те несрећне санкције. Нама то заиста наноси штету. То је тако провидно, када погледамо податке о трговинској размени са Русијом наша иде доле, а САД се пење горе. Не будимо наивни. Треба вратити узајмано поверење и да седнемо за преговарачки сто», поручио је Фицо.

 

 

Словачки премијер подржао је идеју заједничке европске армије, не зато да звецка Русији оружјем, већ зато што је уверен да би она помогла у заштити граница. Оценио је да би то помогло да ЕУ престане да буде другоразредни међународни актер, за шта је, како је рекао, крива сама јер се није благовремено припремила за овај период тензија у међународним односима.

 

«За неке безбедносне ризике смо криви и ми сами. Говорим о демократском свету. Никада нисам био против употребе војне силе ако је то потребно. Али кад год се употреби и ликвидира се постојећи режим мора се понудити алтернатива како та земља треба да изгледа после», рекао је Фицо и као пример земаља где није постојала алтнератива шта после интервенције навео је Либију и Ирак.

 

 

Словачки премијер подсетио је да су након интервенција Запада те две земље постале плодно тло не само за бујање тероризма већ и за његов извоз у Европу.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;