Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова каже да су неприхватљиви покушаји да се утиче на одлуку земаља о именовању кандидата за генералног секретара УН, одбацивши тврдње бугарских медија о наводној умешаности Русије у тако нешто.

 

захарова

 

Захарова је тако одговорила на питање агенције ТАС да прокоментарише писање бугарских медија да је немачка канцеларка Ангела Меркел наводно убеђивала руског председника Владимира Путина да подржи Кристалину Георгијеву, актуелну комесарку ЕУ, која би евентуално могла да замени већ истакнутог кандидата Софије Ирину Бокову.

 

Портпаролка руског министарства спољних послова потврдила је да је не тако давно, на маргинама самита Г20 у Хангџоу, немачка канцеларка покушала да разговара са руским лидерима о могућој подршци руске стране једном бугарском кандидату – али не овом који је званично номинован.

 

«Канцеларки је тада јасно и недвосмислено речено да је истицање кандидата за генералног секретара УН од стране неке земље искључива и суверена одлука те земље», рекла је Захарова.

 

 

Како је истакла, покушаји да се директно или индиректно утиче на такве одлуке нису прихватљиви.

 

«Видели смо наводе бугарских медија о наводној умешаности Русије у игре око именовања кандидата и да бугарски лидери планирају да промене одлуку и именују новог кандидата под утицајем неких спољних играча», рекла је портпаролка руског министарства спољних послова.

 

 

Бугарска агенција БТА пренела је јуче писање тамошњих медија позивајући се на неименоване изворе из владе да ће Софија наредних дана вероватно подржати Георгијеву као кандидата за генералног секретара УН, али да влада још није пронашла погодан начин да то изведе.

 

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;