Земљотрес јачине пет јединица Рихтерове скале који је у 15.10 часова потресао Скопље осетио се и у Србији.

Како је јавио извештач Танјуга потрес се осетио у Косовској Митровици, а медији јављају да се земљотрес осетио и у Нишу, Врању, Лесковцу, Београду…

 

zemlotres

 

Како је објављено на сајту Републичког сеизмолошког завода Србије, земљотрес који је погодио регион Скопља имао је јачину пет јединица Рихтерове скале, а интензитет у епицентру процењен је на ВИИ степени Меркалијеве скале.

 

«11.09.2016 у 15:10 часова по локалном времену регистрован је земљотрес магнитуде 5.0 јединица Рихтерове скале у региону места Скопље БЈР Македонија. Интензитет у епицентру процењен је на VII степена Меркалијеве скале. Земљотреси оваквог интензитета могу изазвати умерена оштећења на објектима у епицентралној области.»

 

 

Како је наведено, земљотреси оваквог интензитета могу изазвати умерена оштећења на објектима у епицентралној области.

 

Грађане Скопља су јутрос узнемирила два земљотреса, јачине од 3,9 и 2,8 степени Рихтерове скале, саопштила је македонска сеизмолошка служба.

 

Скпље је 1963. године погодио јак земљотрес у коме је страдало 1000 људи – преноси Танјуг.

 

 

 

Драгичевић: И раније такви земљотреси

Земљотрес јачине пет јединица Рихтерове скале погодио је данас Скопље, а заменик директора Републичког сеизмолошког завода (РСЗ) Бранко Драгичевић каже да се ради о сеизмички афирмисаној области коју су и раније погађали такви земљотреси.

 

Подсећајући да је Скопље 1963. године погодио разорни земљотрес, он је навео да је након тога град обновљен, а да су објекти грађани по сеизмичким прописима и да су сеизмички заштићени.

 

Према његовим речима, земљотрес је могао да изјаве мање штете на слабим грађевинама.

 

Драгичевић је истакао да се земљотрес који је погодио Скопље у 15.10 осетио у читавој Србији, а посебно у њеним јужним деловима.

 

»Земљотрес се осетио у целој Србији, а најјаче у јужној Србији. Осетио се и у Грчкој, Албанији, Црној Гори и Бугарској», рекао је Танјугу Драгичевић.

 

 

Он је навео да је до земљотреса дошло пет километара југоисточно од Скопља, да је био јачине пет јединица Рихтерове скале на дубини од 10 километара што је доста плитко.

 

Подсећајући да су Скопље јутрос погодила два земљотреса, Драгичевић је упозорио и на серију мањих удара који ће се наставити.

 

Што се тиче Србије, он је навео да код нас постоје услови за земљотресе који су се и раније догађали – преноси Танјуг.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;