Око 80% кримских Татара, који имају право гласа, намерава да учествује на изборима за Думу, рекао је за РИА Новости члан кримске Владе Заур Смирнов.

 

Delegates dressed in traditional attire attend the Kurultai, the assembly of Crimea Tatars, in Bakhchisaray March 29, 2014. The leader of Crimean Tatars proposed on Saturday that the 300,000-strong indigenous Muslim minority seek autonomy on the Black Sea peninsula annexed from Ukraine by Russia. Crimea's Tatars met in their historic capital Bakhchisaray to decide whether to hold a referendum among their people to determine their future. Such a vote would be a challenge to Russian President Vladimir Putin who incorporated the region into Russia after Crimeans voted overwhelmingly to split from Ukraine following the overthrow in February of Ukraine's pro-Russian president. REUTERS/Shamil Zhumatov (UKRAINE - Tags: POLITICS RELIGION)

 

Раније су украјински медији проширили изјаву лидера «Меџлис Кримско-Татарског народа» Рефата Чубарова, у којој он позива кримске Татаре и друге становнике полуострва да не учествују на изборима за избор посланика за Државну Думу.

 

«Центар за мониторинг је спровео студију у свим регионима Крима. Данас је 60% кримских Татара спремно да изађе на изборе 18 септембра и већ су одлучили за кога ће да гласају, док је 20% изразило своју спремност да учествује на гласању, али још увек нису одлучили за кога», рекао је Смирнов.

 

Смирнов је рекао да ови закључци оповргавају изјаве неких украјинских политичара који тврде да ће кримски Татари да бојкотују предстојеће изборе.

 

«Немогуће је давати такве изјаве а живети изван Крима. Све је више лажних предвиђања оних који организују енергетску блокаду полуострва и разних вођа екстремистичких група», рекао је Смирнов.

 

Ката

Тагови: ; ; ;