Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је вечерас да су изјаве немачког државног министра за Европу Михаела Рота да Немачка подржава Србију ако је одлучна да буде део Европске уније, а не Русије, и да Србија треба да усклади своју спољну политику са ЕУ и испуни све критеријуме за чланство «неумесне и увредљиве».

 

Дачић

 

Како је пренело Министарство спољних послова Србије, Дачић је казао да су «Србија и Русија традиционални пријатељи» и упитао «када је то Србија изразила намеру да буде део Русије». «Каква је то вулгаризација спољне политике Србије?», упитао је такодје српски министар.

 

Поводом изјаве Рота, у дебати на београдском Факултету политичких наука, да ЕУ има спољну и безбедносну политику с којом Србија треба постепено да усклади своју позицију, Дачић је рекао да «придруживање санкцијама Русији није за Србију питање једноставног процеса усклађивања» спољне политике Србије са ЕУ.

 

То је за Србију «витално питање, јер је Русија земља која се противи признању косовске независности у УН, док западне земље, ван дијалога у Бриселу, све чине да натерају све друге да признају Косово», рекао је Дачић.

Коментаришући Ротову изјаву да ЕУ неће чинити никакве компромисе по питању испуњавања критеријума за чланство, Дачић је питао да ли су то критеријуми које је Хрватска прошла.

 

«Која би земља радила сама против себе? Неће сигурно ни Србија. А о фамозним критеријумима за чланство, видели смо да земља која је протерала више од 200 хиљада Срба и није им дозволила да се врате, земља која забрањује ћирилицу, која рехабилитује фашисте и негира холокауст, данас блокира Србију на европском путу», навео је Дачић.

 

 

Дачић је рекао и да је Србија навикла да је сви позивају на суочавање са прошлошћу и питао «хоће ли то неко рећи и Загребу, Приштини, Сарајеву, или само Београду?».

 

«Веома сам задовољан развојем наших билатералних односа и подршком Немачке, али речи Михаела Рота су, најблаже речено, неумесне и увредљиве», закључио је министар спољних послова Србије.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;