Велика Британија је чврсто била против формирања европске армије, али се након Brexit Париз и Берлин отворено залажу да ЕУ почне да делује као „унија 27 партнера“. Постојећи Еврокорпус ЕУ (војни клуб Немачке, Француске, Белгије, Луксембурга, Италије и Пољске формиран 1995) треба да постане окосница будуће европске армије.

 

1107755954

 

Једна од тачака стратегије предвиђа битно смањење куповине наоружања од САД и подстиче производњу авиона-танкера, система сателитске везе и опреме за деловање у сајбер-простору.

 

Наводно, агенција неће дуплирати НАТО већ ће помагати државама чланицама ЕУ у јачању њиховог одбрамбеног потенцијала. ЕУ има намеру да установи свој логистички центар за размену стратешких актива и података сателитске шпијунаже.

 

Једна од тема самита ЕУ у Братислави 16 септембра ће бити обнављање плана одбрамбене политике ЕУ на заједничку иницијативу Француске и Немачке, односно на званичан предлог Министара одбране те две земље – Жан-Ив Ле Дриана и Урсуле фон дер Лајен.

 

У француско-немачком документу пише да је дошло време да земље ЕУ ојачају своје јединство и обједине напоре у сфери одбране ради ефикасније заштите грађана ЕУ и граница Европе.

 

Најједноставније речено, идеја је да ЕУ не буде само економска него и војна унија.

 

Ката

Тагови: ;