Графит исписан црном фарбом «Ој хрватска мати, Србе ћемо клати» освануо је у понедељак на зиду ОШ «Петар Крешимир IV» у Шубићевцу, крај Шибеника, што су локални медији оценили као незапамћени говор мржње.

 

grafit-sibenik

 

Полиција је извршила увиђај, а портал Шибеник.ин је приметио да би због овог «одвратног националистичког графита», за сада још непознати вандал могао да добије две године затвора.

 

Епископ далматински СПЦ Фотије изразио је данас захвалност свима који су осудили најновије бруталне претње упућене српској заједници путем поменутог графита, саопштила је СПЦ.

 

Епископ Фотије је посебно је захвалио, како је навео у саопштењу, драгим суграђанима и суседима Шибеничанима и градском интернет порталу Шибеник.ин, који својим истинољубљем, људском и хришћанском солидарношћу, у овим искушењима бременитим временима чувају душу и хрватском и српском народу.

 

Због садржаја текста полиција ће спровести истрагу и учинити све да пронађе вандале о чему ће бити обавештео и Општинско државно тужилаштво у Шибенику, рекла је за тај портал Марица Косор портпаролка Полицијске управе шибенско-книнске.

 

Конкретно, за оштећење туђе ствари, како се за сад класификује овај графит, кривични закон предвиђа казну затвора до две године ако је у питању штета већа од хиљаду куна, рекла је Марица Косор.

 

С друге стране, пак, локална тужитељка Ирена Сенечић каже да графит «Ој хрватска мати, Србе ћемо клати» није кривично дело, иако се ради о претећим речима.

 

«Графит је свакако непримереног садржаја, али да би била реч о претњи, треба бити упућен одређеној особи која је тада угрожена. Ово је прекршај, таквих графита има море», рекла је Сенечић, а на питање како се санкционира кривично дело претње смрћу и ширење мржње на националној основи, није одговорила.

 

 

О срамотном графиту који шири мржњу на националној основи обавештено је комунална полиција која ће га уклонити, наводи овај шибенски портал.

Директор Дарко Јунаковић шокиран је поруком која је осванула на зиду његове школе.

 

«Полиција ме је питала тражим ли кривично гоњење за починитеља, иако је засад непознат. Рекао сам да тражим јер је то страшан натпис и такве су поруке за сваку осуду», изричит је Јунаковић.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;