Ако је Србија одлучна у својој намери да буде део Европске уније, а не Русије, онда вас Немачка подржава у том правцу, изјавио је државни министар у немачком Министарству спољних послова Михаел Рот. То не значи да Србија треба да пресече све своје историјске, културне економске или политичке везе са земљама попут Русије, рекао је Рот.

 

Рот Михаел

 

 

«Али морамо да имамо заједничке ставове у основним спољнополитичким и безбедносним питањима», рекао је Рот на Факултету политичких наука у Београду.

 

Учествујући у дебати o европском путу Србије, Рот је нагласио да ЕУ има дефинисану спољнополитичку и безбедносну политику, а да је задатак Србије да се усклади са постојећим правилима.

 

Рот је рекао да ЕУ, учећи из свог досадашњег искуства, неће чинити никаве уступке по питању испуњавања критеријума за чланство.

 

«Те критеријуме нису писали некакви европски бирократи. Питања демократије и владавине права без изузетака морају бити решена пре приступања Унији. Ти критеријуми служе да Србија стане на сопствене ноге како би равноправно постала део европског тржишта и глобалне економије», рекао је Рот.

 

 

 

Тагови: ; ; ;