Чувене америчке тенисерке Серена и Венус Вилијамс, као и гимнастичарка Симон Бајлс користиле су допинг, али је Светска атнидопинг агенција (ВАДА) заташкала ту информацију, тврде руски хакери који су «провалили» на сајт ВАДА и објавили поверљиве документе.

 

espnw_g_svw_cr_800x450

 

Група хакера окупљених на сајту «Фенси Берс» за себе кажу да се боре за «фер-плеј и чист спорт», а да Американци нису тако играли на Олимпијским играму у Рију.

 

Како је пренео Спутњик, та хакерска група навела да је доскорашњој првој тенисерки света Серени Вилијамс дозвољено да, између осталих, користи супстанце оксикодон и хидроморфон 2010, 2014. и 2015. године.

 

Њеној старијој сестри Венус Вилијамс дозвољено је да, између осталог користи пренизон и преднизолон 2010, 2011, 2012. и 2013. године.

 

У документима се не наводи дијагноза спортиста која је навела ВАДА да им допусти да користе забрањене супстанце.

 

Та хакерска група навела је и да је америчка гимнастичарка Симон Бајлс, која је освојила четири златне медаље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, пала на допинг тесту у августу, али да због тога није суспендована.

 

Такође, наводи се и да је њој било дозвољено да 2013. и 2014. године узима одређене забрањене супстанце.

 

За сада су о потенцијалној афери пишу и италијански медији Газета дело спорт и Република, док у другим деловима света још нема информација.

 

Није се оглашавала ни ВАДА, која је недавно признала да су њени поверљиви подаци константно под нападом хакера, посебно након афере са допингом руских спортиста.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;