После много година напора, предузеће „Енвидити“ почело је да остварује планове у вези са инвестицијом вредном више милиона долара. Та компанија годинама чека да добије одговор од институција у земљи у вези са производњом синтетичке нафте и неких других гасова, који се производе од угљапреноси КТВ… Компанија је понудила тзв. влади Косова 30 одсто од профита своје укупне добити!

 

991209-D-9880W-048 Supreme Allied Commander Europe Gen. Wesley Clark, U.S. Army, takes questions from reporters during a briefing at the Pentagon on the status of the NATO-led, international peacekeeping operation in Bosnia and Herzegovina on Dec. 9, 1999. The first U.S. peacekeepers entered the war-ravaged country five years ago this month in an effort to stop the ethnic killings and prevent further deterioration of the region's infrastructure. DoD photo by R. D. Ward. (Released)

 

 

Након што је компанија одустала од инвестиције, актуелни функционери такозване владе месецима су покушавали да је убеде да се врати у реализацију пројекта, преноси портал „КосСев“.

 

На састанку 25. августа, тзв. влада је одобрила одлуку комисије за јавно-приватно партнерство да изда дозволу поменутој компанији и формирање комисије за завршетак споразума, али тек након што тзв. нскупштина Косова донесе одлуку по том питању. Одбор за економски развој требало је да размотри одлуку тзв. владе, али је његова седница одложена због недостатка кворума. Председник тог одбора Мухамет Мустафа није желео да говори о том процесу без објављивања коначних ставова комисије следеће недеље. Независна комисија за руднике и минерале је објавила да је компанија поднела три захтева у 2013. години за истраживања на једној трећини територије Косова, али и да су исти одбачени због недостатка докумената. Председник комисије Рамиз Краснићи рекао је да према закону о рудницима и минералима комисија може да изда лиценцу, али не и дозволу за обраду руде без одлуке владе.

 

 

Истовремено, реализација те инвестиције поделила је јавност.

 

Цивилно друштво противи се таквој одлуци, наводећи да је реализација штетна по околину и да ће знатно оштетити обрадиво земљиште. У међувремену, представници бизниса кажу да ће употреба великих ресурса утицати на економски раст и запошљавање на Косову. „Кохавижн“ је затражила детаље споразума од комисије за јавно-приватно партнерство која ради у оквиру министарства финансија, али иста није одговорила на захтев. Предузеће „Енвидити“ америчког генерала Веслија Кларка 2012. године поднело је захтев за добијање дозволе за коришћење угља на улазу у Дукађин (Метохију, прим. ред). У време када је захтев упућен министарству за економски развој, директор компаније је рекао да су његови планови да производни капацитети достигну до 2 милиона литара нафте у једном дану.

 

 

Кроз те инвестиције неће бити угрожена термоелектрана на угаљ „Ново Косово“.

 

Компанија је понудила тзб. влади Косова 30 одсто од профита своје укупне добити, што би могло да буде петина владиних прихода у једној години. У року од 6 до 7 година такође би могао да буде спреман транспортни систем за снабдевање авиона горивом. Реализација те инвестиције ће донети посао за хиљаде људи у самој производњи, али и за стотине других људи који ће бити укључени као подизвођачи. Технолошка компанија у оквиру пројекта биће у потпуности америчка. У том захтеву, директор компаније затражио је од владе да убрза издавање дозвола, како би у пролеће 2013. године почело бушење.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;