Од 120 чланица Покрета, свака друга, односно њих 61 не признаје Косово. Несврстани чине и велику већину од укупно 86 држава чланица Уједињених нација које не подржавају Приштину.

 

Чланице Покрета несврстаних које нису признале независност Косова и Метохије под великим су притиском Приштине и њених савезника да промене свој став. Због тога је министар спољних послова Ивица Дачић од данас у дипломатској контраофанзиви — како би на Самиту ове организације у Венецуели добио подршку кључних земаља несврстаних за позиције Србије.

 

meeting-of-the-heads-of-state-at-the-16th-summit-of-the-nam-1_14691791667

 

 

 

Како сазнајемо, Дачићеве активности највише ће бити усмерене на најутицајније земље Покрета — Етиопију, Индију, Индонезију, Мароко — а са циљем да зе заусатви евентуални нови талас признавања у Африци и земљама Латинске Америке.

 

Приштина је дошла до цифре од 107 земаља (од 193 чланице УН) које су признале Косово. На «мети» косовских Албанаца последњих месеци посебно је пет држава са нестабилном политичком ситуацијом, а то су Оман, Централноафричка Република, Нигерија, Уганда и Сао Томе и Принципе. Представници Приштине стално «облећу» и око пет држава Кариба које нису признале Косово — Бахами, Барбадос, Јамајка, Сент Винсент и Гренадини и Тринидад и Тобаго. Иначе, од 33 земље Латинске Америке КиМ није признало 17 држава.

 

Како смо чули од Дачића, он ће вишедневни боравак на Самиту несврстаних искористити да се сретне са што више министара спољних послова и шефова дипломатија:

 

— Србија има статус посматрача у овој организацији, која је за нас веома важна. Наше присуство је важно како би се парирало притисцима и лобирању из света за независност Косова — поручује Дачић.

 

 

Иначе, У Министарству спољних послова на снази је стална инструкција нашим дипломатама да лобирају против намера Приштине, шаљу дописе властима земље домаћина и алармирају централу у Београду о свакој активности албанске стране.

 

Наш некадашњи амбасадор у УН Феодор Старчевић каже за «Новости» да, иако је Приштина прешла цифру од половине чланица УН које их признају, сваки глас је важан, а поготово несврстаних земаља, које имају значајан утицај у Азији, Африци и Јужној Америци.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;