Председница крајње десничарске француске странке Национални фронт Марин ле Пен поручила је да је спремна да организује референдум о изласку Француске из Европске уније уколико победи на председничким изборима 2017. године.

 

Ле пен

 

«Референдум је најбоље средство у складу са демократским нормама. Током претходне четири године говорила сам да планирам да организујем референдум, на којем ће Французи моћи да се изјасне о изласку Француске из ЕУ», рекла је Марин ле Пен у Европском парламенту, пренео је Тас.

 

Критиковала је говор председника Европске комисије Жан Клода Јункера, који је раније данас рекао да будућност ЕУ није угрожена одлуком Британије да напусти блок, наводећи да чак и након референдума о Брегзиту, указујући да ЕУ пружа исти одговор на озбиљна питања да заједници треба већа европска интеграција.

 

«Нека народи имају право на слободу. Пустите их да имају могућност да сарађују на нивоу на којем желе. Боље него са Бриселом. Тако да би требало да коначно постанете демократе и пустите људе да сами дефинишу своју судбину», рекла је Ле Пен.

 

 

Јункер је раније данас поручио да будућност ЕУ није угрожена одлуком Британије да напусти блок, апелујући на Лондон да што пре покрене процес «развода».

 

У годишњем говору «О стању уније» пред Европским парламентом у Стразбуру, навео је да ЕУ поштује и истовремено жали због одлуке Британије, али да Унија као таква није под знаком питања.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;