Босна и Херцеговина је подигла 900 оптужница против хрватских ветерана због злочина почињених током последњег рата, а на списку је и пензионисани хрватски генерал Павао Миљавац припадник Генералског збора, јавили су хрватски медији.

 

БиХ Хрватска заставе

 

Представници Хрватског генералског збора разговарали су на ту тему са одлазећим министром спољних послова Миром Ковачем, а генерал Миљевац је након састанка новинарима рекао да је битно како ће се развијати та ситуација јер, како је рекао, Хрватску у БиХ опет оптужују за удружени злочиначки подухват.

 

«Оно што забрињава је квалификација тих оптужница», рекао је и објаснио да се у преамбулама оптужница провлачи удружени злочиначки подухват с подршком Хрватске, а у некима чак и уз подршку бившег председника Фрање Туђмана и министра обране Гојка Шушка.

 

 

Мљевац је реао да је то за њега потуно неприхватљиво, те додао да суђење шесторици БиХ Хрвата у Хагу може за Хрватску бити јако опасно јер «практично поништава» све оно што је Хрватска радила, а ради се о томе да је «три пута спасила БиХ» и често слала конвоје с оружјем и опремом.

 

Министар Ковач је рекао да хрватска дипломатија ради, у сарадњи с Државним тужилаштвом на решавању тог проблема.

 

«Што се тиче хрватске службе спољних послова, ми ту већ делујемо, сарађујемо с ДОРХ-ом, постоје разговори који иду за тим да се тај проблем реши и да нема више прогона хрватских ветерана кад је судска власт у БиХ у питању», рекао је Ковач и додао да ће то бити приоритет будуће владе, али није желео да говори о појединостима, пренела је Хина.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;