Око 80 екстремних десничара и 20 азиланата сукобило се синоћ на средишњем тргу градића Бауцен на истоку Немачке, јавља Би-Би-Си.

 

Десничари су азиланте прогонили до хостела у којем су смештени, где је сукоб прекинула полиција.

 

Дан раније један мештанин погођен је флашом у близини места синоћњег сукоба, а грађани су оптужили азиланте да су заузели трг испред највећег тржног центра у месту.

 

Очевици наводе да су нереде започели азиланти, који су на полицијски захтев да напусте трг одговорили бацањем флаша и дасака. Када се чинило да ће се азиланти разићи, на њих је насрнула група десних екстремиста, навод Би-Би-Си, а преноси Б92.

 

Градоначелник Бауцена позвао је на смиривање ситуације, и најавио повећавање броја полицијских патрола у том подручју како би трг поново постао доступан грађанима.

 

«Из бројних реакција грађана, туриста и власника локалних послова схватам да је ситуација на тргу изазвала озбиљну забринутост», написао је градоначелник на Фејсбуку.

 

 

У Бауцену и околини постоје четири прихватилишта за азиланте. Ситуација у том делу Немачке је напета већ дуже време, а била је запаљена и зграда намењена смештају азиланата.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;