Председник Србије Томислав Николић потврдио је да ће у октобру отворити почасни конзулат Србије у Санкт Петербургу, истичући да су везе Србије са тим градом кроз историју биле веома дубоке и јаке.

nikolic-u

Николић је навео да Србија није имала почасни конзулат у једном од најзначајнијих руских градова

 

Према речима председника, разговори о отварању конзулата вођени су пре две године и после извесног застоја сада су коначно приведени крају, те ће почасни конзулат бити отворен у октобру.

 

Николић сматра да је Србија увек била везана за Санкт Петербург, јер су током историје многе делегације из Србије ишле у тај град да обезбеде подршку, многе српске војсковође су у Санкт Петербургу оставиле свог трага, баш као и Руси у српским војскама.

 

«Ми сада озваничавамо ту историјску везу именовањем почасног конзула и формалним проглашењем једне зграде коју је почасни конзул пронашао, адаптирао и која заиста представља Србију боље него што бисмо ми могли да обезбедимо. Ми формализујемо ту чврсту везу и кажемо свима да Русија није само Москва, а да су односи Санкт Петербурга и Србије много дубоки и јаки, толико да заслужују тај почасни конзулат», навео је председник у изјави за Спутњик.

 

Николић је истакао да је приликом његове посете Санкт Петербургу планиран још низ других, углавном културних активности, између осталог и посета изложби на којој ће моћи да се виде ретки документи.

 

«Договорили смо са руским пријатељима, кренуло се од разговора двојице председника, онда смо предали сарадницима. Има доста црквених докумената која су најстарији писани трагови о постојању писмености у Срба, а налазе се у Русији», прецизирао је председник.

 

Подсетио је да је лист Мирослављевог јеванђеља епископ кијевски Порфирије Успенски однео у Русију, додајући да га је Успенски спасао, иако сви кажу да га је узео и однео, и да није сигуран да ли му је тај лист дат или га је узео.

 

Николић је навео да ће на изложби моћи да се види такође Вуканово јеванђеље, Четворојеванђеље, као и поменути лист из Мирослављевог јеванђеља у најбољој могућој копији потпуно веран оригиналу, истичући да ће после изложбе они бити донети у Србију.

 

Према његовим речима, биће побратимљени и градови Пушкин и Крагујевац.

 

«Заиста учвршћујемо везе са Русијом на најбољи могући начин, свако у свом домену», закључио је Николић.

 

 

РТС

Тагови: ; ;