Москва не може да обећа потпуно поштовање режима прекида ватре у Донбасу, пошто није страна у сукобу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

 

песков

 

„Москва није могла да обећа потпуно поштовање режима прекида ватре у Донбасу, јер није страна у сукобу“, рекао је Песков одговарајући на питање да ли је Русија обећала Немачкој да ће обезбедити поштовање примирја у Донбасу, о чему је у Кијеву говорио немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер. Режим прекида ватре ступио је на снагу у суботу 1. септембра, у поноћ по локалном времену. О њему су се стране договориле на састанку Контакт групе у Минску 26. августа. Прекид ватре временски се поклапа са почетком школске године.

 

 

Састанак у „нормандијском формату“ на највишем нивоу биће одржан у октобру уколико на дневном реду буду реална питања за расправу, изјавио је Песков.

 

„Ради се о томе да, уколико се заиста појаве перспективе за разматрање битних питања везаних за реализацију Минског споразума, онда има смисла да се одржи састанак ’нормандијске четворке‘ на највишем нивоу, али је за то потребна ситуација са реалним питањима која би могла да се разматрају“, рекао је Песков новинарима. Он је додао да се „о томе говорило приликом сусрета председника Русије Владимира Путина са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом у Кини“.

 

 

Москва не подржава одлуку ММФ-а о додели наредне транше Украјини, истакао је Песков.

 

„Ми не подржавамо такво решење и противимо му се. То је доследна позиција Русије и, у ствари, овде се ништа није променило“, рекао је Песков новинарима. Раније је директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард изјавила након састанка ММФ-а да је донета одлука да се за Украјину издвоје средства за наредну траншу у износу од једне милијарде долара. Она је додала да украјинска економија показује знаке опоравка, али да стабилан раст захтева завршетак реструктурирања сувереног дуга.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;