Словенија је покренула тужбу против Хрватске пред Европским судом за људска права, затраживши најмање 360 милиона евра одштете по основу потраживања Љубљанске банке у Загребу од хрватских компанија, изјавио је словеначки министар правде Горан Клеменчић.

 

slo hr zastave EU

 

Словенија се позива на вишеструка кршења Европске конвенције о људским правима, која су, како тврди, произашла из немогућности Љубљанске банке да наплати дуговања од хрватских компанија, преноси словеначка агенција СТА.

 

Хрватско правосуђе и извршна власт су, како тврди словеначка влада, игнорисале захтеве власти у Љубљани и онемогућиле су Љубљанску банку у наплати дугова.

 

Словенија се овај пут позива на 26 тужби од укупно поднетих 81, колико је Љубљанска банка подигла против хрватских компанија у 90-им годинама прошлог века.

 

«Љубљанска банка је била предмет арбитражних одлука хрватских правосудних и административних власти, које су спречиле њено пословање у Хрватској и системски продужиле трајање судских спорова», наводи се у саопштењу словеначке владе.

 

 

Загребачки огранак Љубљанске банке је у центру спора између Хрватске и Словеније откако су обе земље стекле независност, пре свега због дуга банке према хрватским штедишама, наводи словеначка новинска агенција.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;