«Захвални су му јер је водио бомбардовање и омогућио им да прогласе независност. И он и и Медлин Олбрајт су 1998. и 1999. стајали иза албанских сепаратиста, па не чуди што се враћају да би уживали привилегије. А то има свој назив: ратно профитерство.»

 

vesli-klark-krv_272

 

Случај енергетске компаније «Енвидити», на чијем је челу бивши амерички и НАТО генерал Весли Кларк, а која је на корак до добијања дозволе да на Метохији експлоатише угаљ, пажљиво се прати у Београду. Како је «Новостима» потврђено, Канцеларија за Косово и Метохију и наша држава овим поводом реаговаће у складу са уставом и законима.

 

— Очигледно је реч о иницијалним корацима и овај пројекат је далеко од реализације — наводе у Канцеларији за КиМ, али и додају: — Свако располагање државном имовином без договора са надлежним институцијама Србије је противзаконито и сваки инвеститор који води рачуна о правној сигурности инвестиције то треба да има на уму. Србија не жели да кочи привредни развој покрајине и зато је неопходно да се питање имовине нађе на преговарачком столу у Бриселу.

 

 

Кларкова фирма, подсетимо, још од 2012. године покушава да добије дозволе за истраживање руде у Метохији, и то на више од трећине од укупне територије КиМ. Захтев фирме «Енвидити» нашао се прекјуче пред косовском скупштинском Комисијом за економски развој, али је коначна одлука о издавању лиценце одложена.

 

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је сасвим очекивано што је баш Кларк заинтересован за рудно богатство на Космету и што му албански политичари излазе у сусрет:

 

— Захвални су му јер је водио бомбардовање и омогућио им да прогласе независност. И он и и Медлин Олбрајт су 1998. и 1999. стајали иза албанских сепаратиста, па не чуди што се враћају да би уживали привилегије. А то има свој назив: ратно профитерство.

 

 

Извор

Тагови: ;