Студенти и професори Московског државног универзитета за шумарство бораве у посети колегама са Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци.

 

Посета је организована у циљу размјене студената и стручног кадра шумарских факултета у Москви, Београду и Бањалуци.

 

Артјум Тишков из Москве своју стручну праксу обавио је у Републици Српској. С колегама из Београда и Бањалуке посетио је наше природне резервате.

 

» Били смо на пракси, били смо у Националном парку Козара и тамо смо ишли по тзв. образовној стази имного тога новог сазнали» — каже Тишков.

Сарадња шумарских факултета из Москве, Београда и Бањалуке део је споразума који је потписан 2009. године између тридесетак факултета из целе Европе.

 

 

» Та сарадња у првом реду подразумева размену наставника и студената ових факултета. Први део размене реализујемо овде у Бањалуци, док ће други део бити реализован у наставној бази на планини Гоч у Србији. Поред тога, ми у будућности планирамо реализацију заједничких истраживачких пројеката — рекао је Зоран Говедар, декан Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци.

 

Професор Московског државног универзитета шумарства Алексеј Комјаков рекао је да се сарадња између универзитета огледа и у пракси студената основних, мастер и докторских студија.

 

» Концепт је такав да једне године студенти из Бањалуке и Београда долазе у Москву, а друге године ми долазимо код вас. Ово је тек почетак научне сарадње, а надам се да ћемо остварити заједничка научна истраживања која ће бити публикована у међународним научним часописима» — закључио је Комјаков.

 

Студенте и професоре из Москве, Београда и Бањалуке примио је у посету градоначелник Бањалуке, Слободан Гаврановић.

 

» Ова три града су уједно и градови партнери. Један од елемената наше сарадње јесте и ова у области високог школства. Бањалучки Шумарски факултет, као домаћин, организовао је посету свим крајевима Републике Српске за наше госте из Русије и Србије» — рекао је Гаврановић.

 

Размена искустава, студената и стручњака, заједнички наступи на међународним научним семинарима представљају тек почетак сарадње три шумарска факултета. У перспективи су реализације заједничких истраживачких пројеката.

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;