Победа Доналда Трампа на председничким изборима САД би економију Кине суочила са новим правилима игре, с обзиром да је он већ најавио да ће повећати дажбине на увоз из Кине и да ће ову земљу лишити стотина милијарди долара.

 

1

 

Главни економиста за Азију Daiwa Capital Markets Кевин Лај је израчунао да би Трампова претња да ће царине на кинеску робу повећати за 45% довела до пада кинеског извоза у САД за 87%, што значи да би Кина остала без 420 милијарди долара.

 

Такође би се унутрашњи бруто-производ Кине смањио за 4,82%, односно за скоро пола билиона долара, а директне стране инвестиције би се смањиле за још толико.

 

„Обим смањења БДП или успоравања темпа његовог раста би изазивали вртоглавицу. Наравно, уколико Трамп и његова администрација не би ублажили повећање царина. Али, и њихово повећање за само 15% би за Кину значило губитак од 1,8% БДП и без урачунатог губитка страних инвестиција“, каже Лај.

 

Експерти сматрају да би Трампова администрација повећала царине за широки асортиман кинеске робе, од инструмената до играчака и кућне беле технике, чиме би највише биле погођене мултинационалне компаније које послују и имају фабрике у Кини. Другим речима, многе од њих би биле принуђене да оду из Кине.

 

«Трампови потези би утицали и на бекство капитала из Кине», тврди је Лај.

 

Ката

Тагови: ; ; ;