Ухапшени руски новинари су у Ораховцу правили репортажу о животу Срба у енклавама, а полиција их је ухапсила по нечијој дојави јер наводно нису имали валидна документа за боравак на Космету. Руски новинари, који су јуче после подне заједно са Звонком Михајловићем из Штрпца, ухапшени у Ораховцу док су снимали репортажу о животу Срба у енклави, данас би требало да буду депортовани са територије Косова и Метохије, потврдио је за Спутњик адвокат Горан Петронијевић, који је рекао да се процедура око њиховог пуштања из притвора одвија преко српских адвоката који имају дозволу да раде на Косову и Метохији, као и да једна адвокатска екипа чека на административном прелазу на Мердарама између покрајине Косово и Метохија и централне Србије.

 

kosovo_is_serbia

 

По речима адвоката, вероватно ће их полиција допратити до прелаза. Постоји и процедура док пређу на територију централне Србије. Они се терете за недозвољен прелазак «границе», што је на овој територији кривично дело, јер нису имали визе које је самопрокламована «држава Косово» увела руским држављанима.

 

Он је додао да ће им као мера вероватно бити забрањен улазак на територију Косова и Метохије до даљег.

 

Спутњику је из Министарства унутрашњих послова самопроглашене «државе Косово» још синоћ потврђено да су новинари ноћ провели у полицијском притвору за стране држављане у Приштини и да су, како је речно, били „на сигурном“.

 

Наш извор је рекао да ће они данас бити изведени пред истражног судију који ће им одредити казну. Звонко Михајловић, који је био у Ораховцу са ухапшеним руским новинарима, Оксаном Сазоновом и Сергејом Белоусом, каже да је привођење и хапшење уследило највероватније на основу нечије дојаве.

 

„Прво су нас одвели у полицијску станицу у Ораховац, одакле смо све троје одведени у Приштину. Мени су одмах вратили документа и рекли да сам слободан, док су они задржани“, каже Михајловић, додајући да полиција није била груба али да је била доста резервисана.

 

Он не верује да је проблем био само у визама, већ да неко не жели да се истина о животу Срба на Косову и Метохији чује.

 

„Док руски новинари буду снимали оно што се може сматрати истином о Космету, овакве ситуације ће се понављати. Полиција ће их хапсити првом приликом и радити све да истина не доспе у јавност, јер истина никоме није потребна. Желим да кажем да Запад пажљиво прати да слика са Космета увек буде само позитивна, зато што су лоше вести са Космета исто што и лоше вести са Запада. На Космету знају да они морају да спрече руске новинаре да објективно приказују ситуацију, јер, према званичној западној легенди Срби добро живе на Космету, а православне светиње нико и ништа не угрожава“, рекао је Владимир Брутер са Међународног института за друштвено-политичка истраживања.

 

Ухапшени новинари су новинари агенције NewsFront Србија.

 

Ката

Тагови: ;