У изјави Звонка Михајловића за портал иКос.рс речено је да су новинари дошли на Косово и Метохију како би направили причу о проблемима Срба на овом простору као и о нападима који су уперени против њих.

 

zvonko-mihajlovic-i-novinari

 

«Новинарима сам обезбедио смештај у Великој Хочи и они су требали данас и сутра да бораве у општини Ораховац. Приликом изласка из једне винице у Великој Хочи, на путу ка српској породици коју су хтели да интервјуишу, зауставили су нас 4 полицајаца, два у униформи и два у цивилу. Приликом легитимисања видели су да новинари немају визе у пасошима и одмах су их привели у полицијску станицу у Ораховцу док су мени узели документа и наложили ми да дођем у полицијску станицу и дам изјаву. Од тог момента ја губим сваки контакт са пријатељима из Русије и у полицијској станици су нас држали више од 2 сата. Након тога су ми наложили да одем у Приштину у одељење за миграције где су и њих спровели. Када сам стигао испред зграде где се налази то одељење полицајац ми је пришао, вратио ми документа и рекао да сам слободан и да могу да идем кући. На моје питање шта ће бити са новинарима одговорио ми је да ће вечерас или можда ујутру да их депортују до неког административног прелаза како би напустили Косово и Метохију. Ја сам инсистирао да ми кажу када ће да их депортују како бих кренуо са њима да им помогнем, полицајац ми је одговорио да нема потребе јер нећу моћи да будем са њима у аутомобилу и да без обзира на све они тај податак неће да ми дају. Након тог разговора одмах сам обавестио Канцеларију Руске федерације у Приштини о догађају и у сталном сам контакту са њима како би смо помогли браћи Русима. Надам се да ће све бити уреду и да ће их пустити на слободу».

 

 

Ухапшени су руководилац NewsFront Serbia Оксана Сазонова као и новинар и камерман Сергеј Белоус. Новинаре су оптужили за нелегалан боравак на Косову, конфисковали им фотографску опрему. Не дозвољавају им контакт са блиским особама нити са представницима дипломатске мисије Русије у Србији.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;