Бивши сарадника CIA Едвард Сноуден је јавно посаветовао кориснике интернета како да се сакрију од глобалне шпијунаже и хакера.

 

a562

 

Након приказивања филма оскаровца Оливера Стоуна „Сноуден“, након једне од тих пројекција је уследила интерактивна видео-конференција и на њој је Сноуден поделио неколико корисних савета људима.

 

Он је скренуо видео-саговорницима пажњу на моменат из филма када главни глумац Џозеф Гордон-Левит преко камере на лап-топу лепи фластер и објаснио да се америчке тајне службе могу накачити на камере личних компјутера.

 

„То је, у суштини, просто. Користите фластер. Лепите га преко камере ваших лап-топова. То неће наштетити вашем компјутеру. Ако вам буде потребно да користите камеру, скините фластер“, био је одговор на питање како сачувати свој лични живот и приватне тајне од сајбер-шпијунаже и хакера.

 

Такође је посаветовао да се исти пасворд не користе за више сајтова, а за личну борбу против прислушкивања телефона је препоручио кодирање.

 

„За телефонирање можете користити шифроване програме везе који су сада бесплатни. Добро је инсталирате блокаторе за рекламу и антивирусне програме. Ипак водите рачуна. Све то ће вас заштитити од хакера, али не и од специјалних служби. То вам неће помоћи против америчке Агенције за националну безбедност.

 

„Ако желите да зауставите NSA и да је онемогућите да вас прати, једино што сада можете да учините јесте да утичете на њу преко политичких процеса у САД. Али, то није ово што слушате у председничкој кампањи“.

 

Ката

Тагови: ; ;