Председница Комисије јавне коморе за дипломатију, развој и подршку сународницима у иностранству Елена Сутормина је позвала ОЕБС са захтевом да дају јавности на увид званичну оцену хапшења руске новинарке и уреднице NewsFront Србија на Косову и Метохији.

 

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ ЗАБРИНУТО ЗБОГ ХАПШЕЊА РУСКИХ НОВИНАРА У АУТОНОМНОЈ ПОКРАЈИНИ КОСОВО И МЕТОХИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

 

kosovo

 

«Ми смо се обратили представнику ОЕБС за слободу медија Дуњи Мијатовић са захтевом да да своју процену ситуације у вези хапшења новинара заточених у јужној српској покрајини Косово и Метохија. Сигурна сам да је то политичка одлука, нарочито с обзиром на чињеницу да су руски и украјински новинари ухапшени док су снимали репортажу о православним црквама које се налазе на територији покрајине. Верујем да је у данашњем свету притисак на медије потпуно неприхватљив и представља директан удар на темељима слободе грађана да се крећу и да добију информације», рекла је Сутормина за РИА Новости.

 

Сутормина је напоменула да Комисија намерава да преко руског Министарства спољних послова тражи од «власти Косова» званичан разлог за притвор и депортацију новинара.

 

Уредница новинске агенције News Front Србија Оксана Сазонова је ухапшена јуче, али јој је тек данас дозвољено да контактира са својом редакцијом. Са њом је ухапшен и њен колега из Украјине Сергеј Белоус.

 

Ката

Тагови: ; ; ;