У политици као и у животу морамо имати неки принцип помоћу којег се оријентишемо.А уосталом, шта представља политика него алатку којом се експлицитно уређује човјеков живот помоћу принципа као основног полазишта и исходишта.Узевши у обзир да Црна Гора баштини дугу, славну историју и традицију ми као народ Светосавских коријена смо најбоља потврда оној тези да:» мјеста гдје живе народи осим те профане физичке посједују и сакралну метафизичку димензију».Та сакрална димензија прави синтезу са националном свијешћу и међусобна спрега тих узајамних утицаја који се на себи својствен начин допуњују рађа и тај принцип, односно то исконско традиционално начело које трансцедира егзистенцију овоземаљског материјалног живота.

 

milovan-markovic

 

Парадигма на којој је изграђена наша национална свијест и која представља суштаствени темељ нашег националног идентитета јесте Косовски бој.

 

Пошто смо ми источно-православни народ уколико то интерпретирамо и инпутирамо у апсолутну истину коју нам је Господ Исус Христос оставио кроз свој примјер ,формулација је јасна и недвосмислена. То је жртва. Али жртва из љубави.Односно одрицање земаљског лажног живота зарад оног вјечног и непролазног.»Умирући за овај живот рађамо се за онај вјечни и непролазни». То је вјековима представљало суштину пребивања на земљи Богоносног српског народа у свим српским земљама, а понајвиши акценат на то стављен је у Црној Гори за вријеме владавине династије Петровић.

 

Уколико све горе наведено посматрамо у контексту геополитике као дисциплине која представља «продужену руку метафизике» добијамо јасан и недвосмислен одговор.Црна Гора треба да свој курс усмјери ка Евроазијском путу.Као синергичан процес неопходно је да отпочне «катарзу» од свега атлантистичког што су нам Либерали донијели 90-их година.То је прије свега један узак и трновит пут који тражи жртву и велика одрицања али наши преци и Црна Гора Петровића су најбољи доказ да смо ми увијек трагали и тежили за тим дубљим и апсолутним смислом. Како рече наш свијетли Владика Његош:» Без муке се пјесма не испоја без муке се сабља не сакова.

 

milovan-markovic-2

 

Оно што иде у прилог овој тези јесте то да је темеље савремене Црне Горе поставила управо теократија.Односно теократија која не представља ништа друго до синкретизам илити синтезу интуитивног и ванрационалног са једне стране, и профаног односно рационалног са друге стране.Чињеница и факт који ће дати још потпунију слику јесте управо аманет Светог Петра Цетињског:»Моли се Богу и држ се Русије».

Тако да се небих сложио са нашим «главашима» да тема НАТО-а треба да представља деминутив ове изборне кампање, који ће се гурнути под тепих.

 

Политичка елита у Црној Гори је дефинисала неки псеудо-принцип, помоћу којег ће се оријентисaти.Тај принцип је довољно велики да иза њега могу да се сакрију.Висок два метра и тежак више милијарди.Једном ријечју камен који нам виси о врату дугих 27 година. Ако имаш камен ти немој бити Сизиф. А како сви знамо да нужда јефтино продаје, под јагњећом кожом се често крије вук. И онда су се састали зло и горе да се нешто договоре(новонастала коалиција Демос,СНП,Ура).Тај псеудо-принцип је сада постао монета за поткусуривање преамбициозних и надобудних лидера у борби ко ће постати нови «Главар» Црне Горе.Тако да сада имамо ситуацију гдје се императив ставља управо на социо-економским темама, које јесу «окидач» у крајњој консеквенци и повод али свакако нису нити могу бити узрок било каквих промјена у друштву.Јер оно што је сигурно да наши преци нису постављали «дебело цријево» као апсолутни смисао свог постојања. А то је управо оно што Запад у овом добу Нихилизма покушава да наметне поносном и пркосном Црногорском народу. И управо је та концепција круцијална у сукобу између Источног и Западног облика друштва.Ствар је у томе да ствари само треба принципијелно посложити хронолошки. А ако извучеш праву карту шпил од карата који се слагао дугих 27 година, и који је хипертрофирао на парадоксу ће се урушити сам од себе.Рушење Ђукановића и Анти-Нато борба је конвергентан процес и око тог принципа сви треба да се окупимо. У супротном добићемо ништа за нешто.

 

Епилог:Остаје нам да се надамо да Демократском Фронту у свим тим бескрајним шетњама ка неоствареним жељама није извјетрило и оно мало Анти-Нато енергије која је преостала!

 

 

Милован Марковић 

(активиста из Подгорице, који се бави геополитиком)

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;