Статус нон грата на пет година, новчана казна и депортација су цена коју су морали да плате новинари News Front-а Оксана Сазонова и Сергеј Белоус за рад на Косову, пренела је руска државна телевизија Россия 24.

 

«Руководилац News Front-а и држављанка Руске Федерације Оксана Сазонова и држављанин Украјине Сергеј Белоус налазили су се на Косову где су снимали филм о српским манастирима који се тамо налазе. Без икаквог објашњења они су били ухапшени.Они су инкриминисани због нелегалног преласка границе, а они су границу прешли званично без било каквих проблема»- изјавио је за Россия 24. главни уредник News Front-а Константин Книрик.

 

«Ради се о томе да је Косово самопроглашена република и са стране Србије, странци и Срби могу да уђу на територију Косова. Међутим вратити се у Србију није могуће на исти начин. Неопходно је да се иде преко других земаља, Македоније или Црне Горе»- рекао је Сергеј Глушенко продуцент београдског «Руског експреса».

 

Скоро 24 сата са новинарима није могуће било успоставити везу. Они су одведени у Приштину где су им одузети телефони.

 

«То је још увек политички нестабилна територија.Њу раздиру унутрашњи проблеми а још увек није призната од света и није независна држава. Због тога тамо не постоје стабилни закони које би неко могао да контролише.Осим тога на територији Косова и Метохије налази се велика америчка војна база «Бондстил» и територију Косова контролишу амерички војници»- рекла је Елена Гускова.

 

Недалеко од ове војне базе налазе се центри за обуку терористичке организације ИСИЛ и Русија је о томе говорила и на седници Савета безбедности УН. Због тога, како наводи руска државна тв разумљиво је да се Приштина не радује руским новинарима.

 

«Кад су нас привели у полицију нису нам дозволили да се јавимо. Моје руководство и блиски пријатељи нису знали шта се догодило. То је страшно. Тек ујутру су нам дозволили да се јавимо и тад сам сазнала да се све одвија преко руске амбасаде»- изјавила је у телефонском разговору након преласка административне линије Оксана Сазонова.

 

Подсетимо новинари News Front-а Оксана Сазонова и Сергеј Белоус снимали су филм о  православним храмовима који се налазе на територији «Косова»  као и свештеницима који се систематски прогоне док се храмови периодично нападају и пале. Таква је «слобода речи» у Европи.

Тагови: ; ; ; ;