Ненад Поповић је, у интервјуу за Тас, рекао да се следећег месеца очекују важни догађаји за развој српско-руских односа.

 

СНП Поповић

 

«Од састанка мешовитог комитета влада Србије и Русије, преко отварања почасног конзулата Србије у Санкт Петербургу, до важне посете премијера Медведева Србији у другој половини октобра», навео је Поповић у интервјуу за Тас.

 

Нада се, каже, да ће до тада влада формирати институције за сарадњу са Русијом, како би Србија могла на најбољи могући начин да искористи све позитивне ефекте и потенцијале међудржавне сарадње двеју држава.

 

«Наша коалиција је то обећала свима који су гласали за нас на изборима. Ја сам од премијера Србије добио чврсте гаранције да ће такве институције бити формиране у најскоријем року. Јер формирање тих институција је у најбољем интересу, пре свега, Србије», рекао је Поповић.

 

 

Упитан како оцењује покушај црногорског државног врха да, без спровођења референдума, уведе Црну Гору у НАТО, Поповић каже да је то недопустиво, јер је сигуран да више од 90 одсто грађана те државе то не жели.

 

 

Српски народ у Црној Гори изложен «идентитетском геноциду».

 

«Свакодневно упозоравам на кршење основних људских права српског народа у Црној Гори. Гуше се права српског народа на слободно изражавање», навео је шеф СНС-а и додао да званични Београд зато мора енергичније да заштити права и интересе Срба у Црној Гори.

 

 

Актуелни црногорски премијер Мило Ђукановић жели да избрише колективно памћење народа у Црној Гори, да народ заборави да га је бомбардовао НАТО и да заборави да му је Русија увек била најближи пријатељ.

 

Поповић сматра да ти притисци и покушаји промене свести народа иду толико далеко да власт у Црној Гори сада покушава да успостави насилну аутокефалност црногорске цркве, по сличном сценарију који смо могли да видимо у Украјини.

 

Недопустиво је да црногорска власт, противно вољи народа, гура Црну Гору у НАТО, који је бомбардовао 1999, каже Поповић.

 

«Сигуран сам да више од 90 одсто грађана Црне Горе не жели да уђе у НАТО. Зато се власт у Подгорици плаши да спроведе референдум о том питању. Црна Гора је увек у својој историји била савезник Русије. А погледајте сада је власт у Црној Гори, поново против воље народа, увела санкције Русији», рекао је Поповић.

 

 

На констатацију да је његова партија снажно подржала референдум о Дану Републике у Републици Српској, иако је владајућа коалиција у Србији окупљена око СНС-а заузела неутрални став о том питању, Поповић каже да је то пут да РС учврсти свој суверенитет загарантован Дејтонским мировним споразумом.

 

Лицемерним је оценио понашање појединих западних држава, које се противе референдуму, а важе за највеће заштитнике демократских вредности.

 

«Зашто би онда неко одузео основно демократско право Србима, осим ако не сматра да Срби као народ вреде мање од других народа у Европи», рекао је Поповић.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;