Руководилац српске редакције агенције  News Front Оксана Сазонова испричала је у емисији «У ствари» руске верзије News Front детаље о свом хапшењу и задржавању од стране «косовске полиције». Водитељ емисије Сергеј Веселовски.

 

«Прво желим да кажем пошто сам видела разне коментаре на интернету да смо ми прешли легално преко прелаза. Ми смо прошли кроз пункт Јариње и имали смо код себе пасоше али нам их нико није тражио. Само су погледали личну карту и возачку дозволу човека који је седео за воланом. Нас су само погледали и пропустили»- рекла је Оксана Сазонова.

 

«Поводом оптужби да у пасошима нисмо имали косовске визе, визе државе коју не признајемо то је нонсенс. Ми смо се налазили на територији Републике Србије са којом имамо безвизни режим»- додала је Сазонова.

 

Она је додала да су на Косову и Метохији снимали српске цркве и манастире у енклавама где живе Срби и на северу Косова и Метохије.

 

«Ми смо снимали на северу Косова и Метохије и у енклавама где живе Срби. Ухапшени смо у граду Ораховац у српском делу града. Нама су пришли 5-6 полицајаца Албанаца и тражили нам документа. Новинарска акредитација их није задовољила јер је била на енглеском језику. Они су тражили документа и говорили да су и раније знали ко смо и чиме се бавимо»- рекла је она.

 

Оксана Сазонова је додала да је била изненађена реакцијом из Русије за коју је сазнала тек сутрадан ујутру кад јој је било дозвољено да позове редакцију..

 

«Била сам изненађена оперативном реакцијом из Русије. Ујутру сам позвала нашег директора News Front-а Константина Книрика како бих му саопштила да смо ухапшени. Од њега сам сазнала да се већ ради на нашем случају. То нам је дало моралну снагу посебно током испитивања јер смо знали да нисмо нестали без вести»- додала је Оксана Сазонова.

 

Веселовски: Ово нека буде лекција американцима и албанцима који одлучују у име новинара, читалаца и гледалаца шта може да се гледа, забрањују снимање истине, а после показују своју. Вама су нестали сви материјали?

 

Оксана: «Мислим да је нешто сачувано. Када сам упалила лап топ видела сам да они нису успели да дођу до садржаја. Нешто  сам вам послала раније, моћи ћемо да направимо филм».

Тагови: ; ;