У синоћном интервјуу за Хрватску радио телевизију председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да референдумом о 9. јануару као Дану републике у РС никога не вређа нити изазива.

 

Додик

 

Он је подсетио да више од 80 одсто одлука Уставног суда БиХ није спроведено, што говори о његовом бесмислу.

 

«Ми нисмо рекли да не спроводимо одлуку Уставног суда, ми је спроводимо, нама није речено како да је проводимо. Одлучили смо да је спроведемо путем референдума. Што је неко хистеричан, нервозан, таман он долазио и из Амбасаде САД, то је њихов проблем. На нама се неће вежбати ни Американци, нити било ко други», поручио је Додик.

 

 

На питање новинара да ли су могуће санкције због одржавања референдума, Председник Републике Српске је рекао да је немогуће да се уведу санкције за другачију политику и да је то време давно прошло, али и ако буде таквих покушаја да ће то бити учнити неколико појединаца.

 

«Видеће се да ће референдум 25. септембра бити масовно подржан у Републици Српској и уверен сам у то», истакао је Додик, пренео је РТРС.

 

 

Додик је нагласио да ће Српска увек користити референдум као облик одлучивања када треба да заштити своје националне и републичке интересе и свој народ.

 

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ који је одбио захтев Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке овог суда којом је Дан Српске проглашен неуставим, Додик је рекао да «у одлуци суда пише да о Дану републике нисмо никога питали кад смо уводили 9. јануар па ево прилике да их питамо. Бошњаци могу да не изађу на референдум, или да изађу и гласају против и то је став», преноси РТС.

 

 

 

Тагови: ; ; ;