Борци Исламске државе оборили су авион сиријске војске у источном граду Деир ел Зор, преноси новинска агенција Амак, која је повезана са ИД.

csm_padaviona-sirija-mesto-tjub_e9f78bccdf

Сиријска Опсерваторија за људска права, која шесту годину надгледа ситуацију у Сирији, потврдила је да је пилот сиријског војног авиона типа МиГ убијен, преносиРојтерс.

 

Војска Сирије покренула је данас контранапад на припаднике Исламске државе у кључној источној ваздушној бази, након што је коалиција предвођена САД-ом у ваздушним нападима убила десетине војника и приморала их на повлачење, саопштили су војни извори.

 

Пентагон је саопштио да су коалициони пилоти веровали да су се на циљевима налазили припадници Исламске државе као и да су напади обустављени након што су московски савезници у Дамаску јавили командама које војне позиције су погођене, преноси АФП.

 

Дамаск је оштро реаговао на смртоносне нападе који су натерали владине трупа на повлачење са два стратешка брда са погледом на опкољене ваздушне базе на периферији Палмире.

 

«Сиријска војска се вратила у офанзиву», истакао је војни извор АФП-у.

 

Војни извор је навео да се након америчког бомбардовања, војска повукла са више позиција, али да се сада враћа у напад.

 

Други војни извор у близини Палмире наводи да су се трупе већ вратиле на неке изгубљене територије.

 

«Војска је поново преузела већину својих позиција, тачније – једно од два изгубљена брда, уз руску и сиријску подршку из ваздуха», рекао је извор.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;