Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов је изјавио да је разочаран одлуком Уставног суда БиХ о забрани референдума о Дану Републике Српске и да ће се сутра састати са званичницима РС.

 

petar-ivancov

 

Руски амбасадор сматра да одлука Уставног суда не доприноси смиривању тензија у БиХ, пренео је РТРС. Иванцов је најавио да ће о новонасталој ситуацији након одлуке Уставног суда БиХ сутра разговарати са званичницима Републике Српске, а наредних дана и са партнерима из међународне заједнице у БиХ.

 

„Лично сам разочаран одлуком Уставног суда БиХ. Таква одлука не доприноси смиривању тензија, напротив, она продубљује политичку кризу. Уместо дијалога и компромиса, што је познати став Русије, само се од Бањалуке траже уступци. Зато ћу сутра о свему разговарати са руководством Републике Српске“, рекао је Иванцов.

 

Уставни суд БиХ у Сарајеву је у суботу одбио апелацију Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке тог суда којом је Дан Српске, на светог Стефана 9 јануара, проглашен неуставним.

 

Разматрајући захтев председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са одлуком о одржавању референдума у Републици Српској о Дану Републике, Уставни суд је усвојио привремену меру којом се привремено обуставља одлука Народне скупштине Републике Српске о организовању референдума о Дану РС.

 

Привремена мера трајала би до доношења коначне одлуке у вези са Изетбеговићевим захтевима.

 

Ката

Тагови: ; ;