Шеф српске дипломатије Ивица Дачић апеловао је на државе чланице Покрета несврстаних земаља да, упркос притисцима, остану доследне непризнавању Косова.

 

087625

 

«Апелујемо на вас да останете доследни у одбрани норми међународног правног поретка када је реч о непризнавању једнострано проглашене независности наше јужне Покрајине и њених унилатералних покушаја да оствари чланство у међународним организацијама, попут прошлогодишњег захтева за пријем у Унеско који, захваљујући нашим пријатељима широм света, од Африке до Латинске Америке, није прихваћен», рекао је Дачић.

 

 

Рекао је да је Србија свесна да су многе земље чланице тог покрета изложене разноврсним притисцима да признају независност Косова и захвалио онима које су, како је рекао, остале доследне принципима владавине права у међународним оквирима, не признајући једнострано проглашену независност Косова, прености РТРС.

 

Дачић је, обраћајући се учесницима 17. самита Покрета несврстаних земаља у Венецуели, подсетио да је једногласно проглашење косовске независности извршено супротно Повељи УН-а, Хелсиншком завршном акту и резолуцији СБ УН 1244 (1999) која гарантује територијални интегритет Србије.

 

Поручио је да је Србија, бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, принципијелно брани међународно право и највиши ауторитет Савјета безбедности на плану очувања међународног мира и безбједности.

 

«Свесни смо», казао је шеф српске дипломатије, «да није лако онима који данас стоје уз Србију у њеној праведној борби за очување територијалне целовитости и одбрану начела Повеље УН-а, као што је она деценијама стајала уз многе од вас у вашој борби за национално ослобођење и еманципацију од колонијалне управе.»

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;