У седишту  УН-а  у Њу Јорку,  данас ће бити одржан Самит о избеглицама и мигрантима на високом нивоу, који ће отворити нови председавајући Генералне скупштине УН-а Петер Томсон, после кога ће говорити и генерални секретар УН-а Бан Ки-Мун.

izbeglice-sirija-turska-5

 

«Ово је први пут да Генерална скупштина УН-а организије  самит на нивоу шефова држава и влада о великом кретању миграната и избеглица широм света и представља историјску прилику да се изради план за бољи глобални одговор», наводи се у саопштењу  на интернет страници УН-а.

 

Самит је сазвао председник Генералне скупштине УН-а  у име држава чланица, преноси Тањуг.

 

Како се наводи, Самиту ће присуствовати шефови држава и влада, министри, лидери из система УН-а, цивилног друштва, приватног сектора, међународних сигурносних агенција и академија.

 

У уторак 20. септембра на маргинама Генералне скупштине амерички председник Барак Обама ће бити домаћин Самита лидера о избеглицама.

 

Док ће се Самит лидера фокусирати на избеглице, а не мигранте, у средишту Самита Генералне скупштине на високом нивоу, главна тема ће бити   велика кретања миграната и избеглица, додаје се у саопштењу.

 

Генерална дебата у Генералној скупштини Уједињених народа, у којој учествују шефови држава и влада чланица УН-а, траје од 20. до 26. септембра.

 

Извор: Агенције

Тагови: ; ;