Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је његов предстојећи сусрет са председником Русије Владимиром Путином континуитет и да ће га том приликом упознати са незаконитим радом високог представника. Додик је још једном позвао све грађане РС да изађу на референдум 25. септембра. Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов истакао је у разговору са Милорадом Додиком, да српски народ у БиХ има право да изрази своју вољу на референдуму.

milorad-dodik-s

«Разговараћемо о економским и политичким питањима. Упознаћу председника Русије са актуелном политичком ситуацијом у БиХ, са незаконитим радом високог представника који је кршио међународни споразум», рекао је Додик и додао да ће захвалити Русији на томе што је разумела и подржавала међународно право и Дејтон.

 

Русија није никада ништа рекла против БиХ. Она инсистира на доследном спровођењу Дејтона, али исто тако није спремна и то је показала, да подржи насиље међународног високог представника, истакао је председник Српске у изјави за РТРС.

 

Додик у Русију путује 23. септембра, два дана уочи одржавања референдума о Дану Републике у РС.

 

Председник РС поновио је данас позив свим грађанима тог ентитета да изађу на референдум 25. септембра истакавши да ће то бити афирмација демократских права да, како је рекао, одлучујемо о својим правима и да у том погледу не треба да одустанемо.

 

«Нема одустајања од референдума. Прво 25. септембра одлучујемо о томе, а Народна скупштина ће након референдума дефинисати свој однос и према референдуму и према одлуци Уставног суда БиХ», рекао је председник Додик за РТРС.

 

Додик је истакао да је најновија одлука Уставнг суда БиХ о референдуму политичка, а тај суд политичко дело Бакира Изетбеговића.

 

«У суштини, све оно што Бакир замисли, Уставни суд ће да уради», рекао је Додик и додао да српски представници у заједничким институцијама у БиХ нису на адекватан начин скренули пажњу да је недопустиво за Републику Српску, да се Уставни суд понаша на овај начин.

 

Додик је подсетио да је реч о Суду , који је састављен од три странца и шест домаћих судија.

 

«Домаће судије су биле у већини против свих тих одлука Уставног суда, међутим кад томе додате странце, онда добијете овакве накарадне одлуке. Ти покушају међународних представника, амбасада и других, да застраше, упућујући и одређене претње, није ништа ново и није ништа што већ раније нисмо видели», навео је Додик.

 

Оно што је сада другачије, нагласио је, јесте то да немају адекватан одговор на нешто што је воља народа.

 

«Сви на референдум 25. септембра», позвао је Додик.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;