Тероризам има много лица. За Абир ал-Јанаби тероризам има лице америчких војника.

 

Њихова имена су Пол Кортез, Џејмс Баркер, Џеси Спилман, Брајан Ховард и Стивен Грин.

 

2

 

Предивно, невино дете скоро да није излазило из куће јер је било превише уплашено.

 

Недељама су амерички војници из 502 пешадијског пука прогонили девојчицу. Комшије су виделе њихово занимање и упозориле девојчициног оца да су већ чули о ужасним злочинима које су починили амерички војници, али је он одговорио да је она само девојчица, а не девојка и да неће бити проблема.

 

Није био у стању да схвати шта су психопате у стању да ураде.

 

12 марта 2006 године су монструми у војничким униформама спровеле свој план у дело. Четворица су директно укључена у непојмљив злочин, а Брајан је чувао стражу.

 

Све је одиграло у сред бела дана. Провалили су у кућу и одвукли Абир и другу собу. Стивен је брутално убио њене родитеље и млађу сестру, шестогодишњу Хадил Касим Хамза ал-Јанаби, док су остали силовали и мучили Абер.

 

«Управо сам их убио. Сви су мртви», похвалио се Стивен, а онда се бацио на силовање већ поломљене девојчице.

 

Када су се сви изређали, пуцали су јој у главу и запалили је, а затим покушали да запале и кућу.

 

Одмах након дивљања, пријавили су злочин, окривљујући сунитске терористе.

 

3

 

Али, неколико месеци касније, 22 јуна 2006 године, један од њих је током психолошког саветовања признао како се све одиграло.

 

Војници одговорни за ову страхоту су добили између 5 година робије и доживотне казне са правом на помиловање.

 

Да ли је ово стварно правда? Да су Ирачани тако нешто урадили америчкој девојчици, вероватно би избио рат.

 

На жалост, ово није изоловани инцидент. Зна се за десетине силовања и убистава које су починили амерички војници у иностранству, али се о томе не прича.

 

Никада нико и ништа не може да поништи оно што је учињено тој ирачко породици. Ништа их не може вратити у живот. Та девојчица има два брата који су били у школи у време када се све догодило. Шта мислите да ће они пожелети да учине када буду старији и виде америчког војника?

 

Један од ових америчких војника, водник Пол Кортез, стар 24 године, је пре два дана осуђен на 100 година затвора за један од најгорих познатих злочина америчких војника у Ираку за које се зна. За силовање и убиство девојчице старе четрнаест година и за убиство њених родитеља и сестре.

 

Упркос томе, он може да очекује да буде пуштен на условну слободу за десетак година, захваљујући томе што је признао кривицу и пристао да сведочи против својих сабораца.

 

1

 

Добио је нечасни отпуст из војске.

 

Током свог сведочења, Стивен Грин је рекао: «Нисам мислио да је то злочин. Нисам гледао на Ирачане као на људе».

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;