Команда сиријске војске саопштила је данас да је готово примирје, које су договорили САД и Русија, и оптужила побуњеничке групе да су саботирале споразум. Сиријска војска је у саопштењу навела да су «наоружане терористичке групе» више пута прекршиле примирје које је ступило на снагу прошле недеље.

 

АЛЕП

 

Наоружане побуњеничке групе су искористиле примирје за мобилизацију и наоружавање, док су нападале области под контролом владиних снага, навела је војска Сирије и додала да су побуњеници потрошили «реалну шансу» за окончање крвопролића.

 

Активисти и побуњеничке групе су оптужиле владу за кршење примирја, док су Уједињене нације навеле да је сиријска влада ометала испоруку помоћи, што је кључни део договара о прекиду ватре.
Председник Башар ал Асад раније данас оптужио је САД да су нападом на положаје сиријске војске у граду Деир Езору, на истоку Сирије, извршиле «флагрантну агресију» на ту земљу, пренела је сиријска државна агенција Сана.

 

«Сваки пут када сиријска војска напредује у борбама и у процесу националног помирења, државе које су њени непријатељи појачају своју подршку терористичким организацијама. Пример за то је флагрантна америчка агресија на положаје сиријске војске у Деир Езору, извршена у корист Исламске државе», рекао је Асад после састанка са иранским званичником за арапско-афричка питања.

 

 

Он је додао да земље које су непријатељи Сирије «чине све да продуже терористички рат».

 

Примирје у Сирији значајно је ослабљено после напада који су у суботу извеле снаге међународне коалиције под вођством САД на положаје сиријске војске у Деир Езору, граду под контролом Исламске државе. У том нападу погинуло је 90 сиријских војника.

 

Џихадисти су током напада успели да заузму брдо Турду, одакле могу да спрече полетање авиона и хеликоптера са аеродрома у Деир Езору који контролише сиријска војска.

 

Међународна коалиција признала је да је грешком бомбардовала сиријску војску мислећи да су у питању џихадисти.

 

Русија је после напада затражила хитну седницу Савета безбедности УН, која је одржана у суботу увече.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;