Гркокатоличка црква у Украјини оптужила је такозвану Кијевску патријаршију за непознавање историје и проводације са циљем изазивања међуверског конфликта између православаца и католика. Они су такође подржали политику Ватикана у вези дијалога са Московском патријаршијом, саопштио је епарх Коломојско-Черновачки владика Василиј Ивасјук.

 

grkokatolici-ua

 

«У Украјини постоје снаге које желе раздор између гркокатоличке цркве и Ватикана али упркос томе ми подржавамо став папе у вези дијалога са Московском патријаршијом поводом ситуације у земљи»- рекао је он.

 

Он је рекао да гркокатоличка црква подржава став Ватикана без обзира на претње из «Кијевске патријаршије».

 

Свештеник гркокатоличке цркве у Украјини и доктор богословије отац Петар Искив рекао је да је разлог информационог рата против Ватикана непознавање историје хришћанства као религије.

 

«Они који тако говоре не познају историју хришћанства као религије. Информациони напади на Ватикан везани су за непознавање његове политике и у Украјини и у свету»- рекао је Искив.

 

Он је додао да напади тзв «Кијевске патријаршије» на Ватикан нису везани за декларацију између папе и Московског патријарха, него имају за циљ међуверски и међуконфесионални сукоб између православаца и католика у Украјини.

Тагови: ; ; ;