The Washington Post је учинио оно што ни булеварске жуте новине сигурно не би. Јавно је позвао да бивши агент NSA Едвард Сноуден, чија је открића својевремено објављивао, буде осуђен.

 

The Washington Post је, уз The Guardian, New York Times и The Intercept, објављивао податке и документе о електронској шпијунажи које је Сноуден обелоданио.

 

xw_1049794

 

The Guardian, New York Times и The Intercept су позвали Белу кућу да дозволи Сноудену да се врати у САД и да буде ослобођен свих оптужби, али не и The Washington Post.

 

У овом листу је освануо редакцијски коментар под насловом „НЕ помиловању Едварда Сноудена“ у коме се експлицитно захтева да му се суди за шпијунажу.

 

Овај нечувени безобразлук је први коментарисао уредник-оснивач The Intercept Глен Гринвалд, написавши да је The Washington Post направио невероватан преседан и да је издао сопственог информатора.

 

Осврћући се на оцену The Washington Post да су публикације на бази Сноуденових материјала, укључујући податке о програму PRISM, нанеле штету америчком друштву, Гринвалд је подсетио да је управо за публикацију о програму PRISM The Washington Post добио Пулицерову награду.

 

Ката

Тагови: ; ; ;