Шеф српске дипломатије Ивица Дачић саопштио је данас да изјава ратног командатнта Армије БиХ Сефера Халиловића о уништењу Републике Српске у случају рефрендума «представља највећу претњу миру и стабилности у региону» нагласивши да Србија жели мир и стабилност, али да «сигурно неће дозволити војни напад и уништење Републике Српске».

 

dacic2

 

«О томе нико не би требало чак ни да сања. Србија је довољно јака да одбрани себе, а неће дозволити ни уништење РС ако буде нападнута. Очекујемо хитну реакцију међународне заједнице и међународних представника у БиХ, ако им је заиста стало до мира», изјавио је Дачић, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је рекао да «Халиловић није само бивши ратни муслимански командант, он је незванични портпарол (члан Предсништва БиХ) Бакира Изетбеговића».

 

«Халиловић говори оно што Изетбеговић мисли. Зато његове претње треба схватити озбиљно, јер показују да постоје ратни планови, који се базирају на процени да РС не може издржати више од 10-15 дана и да ни Србија не може да је одбрани», рекао је Дачић.

 

Он је додао да је «свима јасно да је референдум само изговор, а да иза свега стоји намера да се ратом уништи РС».

 

«Да су хтели компромис, Уставни суд је могао да промени бар један зарез у својој одлуци. Али њима није био важан компромис, већ изговор за ратне намере и планове, за шта се муслимани у БиХ очигледно спремају», наводи се у саопштењу.

 

Бањалучке Независне новине пренеле су да је Халиловић запретио сукобом у којем ће, како је рекао, РС нестати, ако референдум о Дану РС буде спроведен.

 

Он је за ТВ1 рекао да ће то значити «распакивање» Дејтонског мировног споразума и враћање Устава Републике БиХ.

 

«Након референдума Дејтонски устав више не вреди, онда се враћамо на Устав Републике БиХ, а након тога нека нам Бог помогне свима, нека нам да прво разума, а онда снаге да ту причу доведемо до краја», изјавио је Халиловић за ТВ1.

 

Халиловић је рекао да се Република Српска у евентуалном сукобу може одржати највише 10 до 15 дана.

 

На питање да ли у БиХ, и на једној и на другој страни, има довољно људи спремних да ратују, Халиловић је одговорио са: «Да, апсолутно».

 

«И зато ја апелујем да се добро размисли. Јер Милошевић је умро, ЈНА не постоји, не постоји хиљаде тенкова, хиљаде транспортера… Не може Србија помоћи РС. Нећемо допустити да нам неко пола државе отцепи», казао је Халиловић.

 

 

Бета

Тагови: ; ;