«Желимо да добијемо подршку Русије и представника других земаља. У будућности, када одржимо референдум, требаће нам међународно признање националних изборних резултата. Очекујемо да ће нас руске власти подржати по овом питању јер се и Крим одвојио од Украјине на референдуму. Желимо да напустимо САД на сличан начин», рекао је Маринели, лидер сепаратиста Калифорније.

 

«Спровели смо гласања међу грађанима. На пример, на последњем ове године од 9000 испитаника више од 3600 људи би гласало за одвајање државе од САД“, додао је он, а преноси РТ.

 

Он је рекао да у Калифорнији постоји «иницијални процес» који омогућава било ком грађанину државе да покрене референдум о било ком питању. Довољно је сакупити 400 000 потписа и Влада Калифорније ће морати да спроведе гласање у држави.

 

500px-seal_of_california-svg-800

 

Маринели тврди да Калифорнија плаћа више пореза него што добија новца из федералног буџета. У просеку плате око 16 милијарди долара више него што се врати у државу, док им је здравство и образовање без средстава.

 

«Ако говоримо о образовању, ми имамо најгоре показатеље. Ми желимо да будемо у стању да располажемо својим порезом, а не да субвенционишемо друге државе док истовремено плаћамо највише порезе у земљи. Поред тога, не желимо да учествујемо у америчкој спољној политици. Ми смо против ратова у иностранству. Ми смо близу идеје мултиполарног света, без хулиганства САД», додао је он.

 

Њихов план је да почну да прикупљају потписе у 2017 години и за сада смишљају стратегију развоја нове државе.

 

На питање какву политику имају намеру да спроводе у односу на Русију у случају отцепљења, Маринели је рекао да воли Русију и да је за њега то друга кућа.

 

„Сада живим у Јекатеринбургу јер више нисам у стању да живим под америчком заставом. Људи у Калифорнији су мирољубиви и смисао наше кампање је да се придружимо свету као независна држава. Због тога ћемо се према РФ односити пријатељски», каже Минели.

 

У XIX веку је ова америчка држава била независна од САД и звала се Република Калифорнија. Џон Слоат из морнарице Сједињених Држава је напросто 1850 године дошао у залив Сан Франциска и прогласио да ту територију придружује САД.

 

25 септембра ће се у Москви састати сви борци за независност из целог света. Доћи ће представници национално-ослободилачких покрета Каталоније, Текаса, Порторика, Ирске и Западне Сахаре да би учествовали на међународној конференцији о праву народа на самоопредељење.

 

Ката

Тагови: ; ;