Министарство одбране Русије објавило је снимак беспилотне летелице на којем се види напад на конвој који је допремао хуманитарну помоћ УН у Алеп. Не може се са сигурношћу рећи да је хуманитарни конвој нападнут из ваздуха, кажу у УН.

 

На снимку се види да је конвој УН пратило теренско возило терориста са минобацачем великог калибра, рекао је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

 

«Прегледом видеа кретања хуманитарног конвоја, који су снимили дронови, у области под контролом милитаната у провинцији Алепу откривени су нови детаљи. На снимку се јасно види како терористи постављају возило са минобацачем великог калибра», рекао је генерал-мајор Конашенков, преноси Спутњик.

 

 

Он је додао да «није јасно ко је кога пратио: да ли је камион са минобацачем пратио конвој волонтера ‘белих шлемова’ или је било обрнуто».

 

«А, што је најважније, где је нестао минобацач када се приближио одредишту конвоја и које су биле мете његовог гранатирања када се конвој зауставио и истоварао помоћ?», упитао је Конашенков.

 

После руске и сиријске војске, и америчка војска одбацује одговорност коалиционих снага за евентуални ваздушни удар на конвој.

 

У међувремену, Уједињене нације саопштиле су да не могу са сигурношћу да кажу да је хуманитарни конвој у Сирији нападнут из ваздуха.

 

УН наводе да је хуманитарни конвој вероватније био мета напада, а не «ваздушних удара» како је раније објављено, преноси Ројтерс.

 

«Нисмо у позицији да одредимо да ли су то заиста били ваздушни удари. Ми смо у позицији да кажемо да је конвој нападнут», рекао је портпарол УН за хуманитарна питања Јенс Лерке.

 

 

Портпарол америчке централне команде пуковник Џон Томас каже да авиони коалиционих снага предвођених САД нису извели ваздушни удар на хуманитарни конвој у Сирији и покушавају да одговорност за напад пребаце на руску и сиријску авијацију.

 

«Сигурно није коалиција гађала из ваздуха», рекао је Томас и навео да напад на конвој «личи на ваздушни удар».

 

«Једини други субјекти које лете у Сирији су Русија и Сирија», рекао је новинарима Томас, оцењујући да је примирје у Сирији угрожено због ескалације насиља.

 

 

Тагови: ; ; ;