Умешавши се у сиријску кризу, Русија је очитала лекцију Вашингтону и претворила Барака Обаму у губитника на спољнополитичкој арени, оценио је The Washington Post.

 

588572_download_f

 

Лист пише да је Обама од 2012 стално тврдио да слање америчких трупа у Сирију не би било добар начин решавања конфликта у тој блискоисточној земљи. Многи политичари су сугерисали да у том региону треба створити повољне услове за Вашингтон и његове савезнике, али је Обама био уверен да би свако мешање САД само погоршало хуманитарну кризу и ојачало терористе, док би се САД дуго година заглибиле у сиријском конфликту.

 

С друге стране, Русија је показала да се и са ограниченим војним контингентом ствари у том региону могу изменити. Чак и без превеликих трошкова.

 

„Упркос Обаминим прогнозама, Русија се није заглибила у сиријском конфликту. Напротив. Москва је, уз минималне губите, изменила однос снага у региону и дошла у прилику да се са САД договара под својим условима“, пише лист, додајући да је споразум који су постигли Сергеј Лавров и Џон Кери помогао Москви да реализује своје планове за Сирију.

 

Тај споразум омогућава снагама владе у Дамаску да остану на својим позицијама око Алепа, а САД ће морати да се придруже Русији у уништавању терориста.

 

„Још ће на крају Запад морати да се сложи са Русијом да главни проблем у Сирије није режим Башара Асада већ тероризам“, пише лист.

 

Ката

Тагови: ; ; ;